Puurakentamistaidon elvyttämisellä pelko pois

Helsingin Sanomien artikkelissa ”Suomi pelkää puurakentamista” otettiin rohkeasti kantaa puurakentamiseen Suomessa. Artikkelin mukaan puurakentamista tunnutaan pelkäävän Suomessa ja puurakennuksiksi suunnitellutkin rakennukset toteutetaan loppujen lopuksi usein betonista. Stora Enso ja SRV näyttävät urbaanilla puukaupunkikorttelilla Wood Cityllä, että poikkeuksiakin löytyy.

Helsingin Sanomien haastatteleman Aalto-yliopiston puuarkkitehtuurin professori Pekka Heikkisen mukaan yhtenä puurakentamisen leviämisen hidasteena on se, että arkkitehtien luovia suunnitelmia ei toteuteta. On turvallisempaa tehdä betonista, kuten on tehty jo vuosikymmeniä. Suomesta puuttuvat yllättävät ja unohtumattomat puurakennukset. Yhtenä tulevaisuuden toivona lehti nostaa Wood Cityn.

Jätkäsaareen nouseva Wood City on juuri sitä, mitä Helsingin Sanomien artikkelissa toivotaan: puurakentamisen hyödyt ja tehokkuuden esiin nostava, moderni puukortteli. ”Wood City on uudenlaisen kaupunkiarkkitehtuurin, vastuullisen rakentamisen ja tilankäytön kärkihanke”, SRV:n hankekehitysjohtaja Juha Toimela kuvailee. ”Wood City -hankkeen on tarkoitus edistää suomalaista puurakentamisen suunnittelua, rakentamista ja arkkitehtuuria sekä alan toimijoiden verkottumista. Puun laaja-alaisempi käyttö rakennusmateriaalina edellyttää uutta ajattelutapaa arkkitehtien, rakennuttajien, puualan osaajien ja päättäjien keskuudessa. Tämä on oppimiskokemus sekä näyttämisen paikka kaikille.”

Wood Cityyn nousee uraauurtavia, sarjassaan Suomen ensimmäisiä kahdeksankerroksisia puisia asuin-, toimisto- ja hotellirakennuksia, jotka kehittävät suomalaista korkeata puurakentamista. ”Entistä pidemmälle viety puurakentamisen teollistaminen ja uudet innovatiiviset ja toistettavissa olevat rakentamisen konseptit tekevät puukerrosrakentamisesta jo nyt aidosti kilpailukykyisen vaihtoehdon”, Stora Enso Building and Living -liiketoiminta-alueen Rakentamisen ratkaisujen vetäjä Matti Mikkola kertoo. Näin Helsingin Sanomien artikkelissa mainittu puurakentamisen mielletty kalleus saadaan kuriin. ”Puun jalostaminen entistä pidemmälle ja lisäarvon tuottaminen ovat avainasemassa rakennettaessa suomalaisen puutuoteteollisuuden tulevaisuutta. Näille uusille ratkaisuille ja osaamiselle on myös merkittävää globaalia kysyntää, mikä luo vientimahdollisuuksia”, Mikkola jatkaa.

Kuten Helsingin Sanomien artikkelissa todettiin, suomalaisten rakkaus puuhun materiaalina näkyy yksityisessä rakentamisessa. Lähes kaikki vapaa-ajanrakentaminen kuten kesämökit ja saunat ja suurin osa pientaloista tehdään puusta. Mutta puuratkaisut eivät ole pelkästään erikoiskohteita varten. Määräysten ja rakentamisen ratkaisujen kehittyminen mahdollistaa puun aiempaa joustavamman käytön myös perinteisessä kerrostalorakentamisessa sekä erilaisissa asumisen, kaupan ja toimistokohteissa.

Suomalainen ansaitsee elää ja työskennellä puutalossa – myös kantakaupungissa.

Linkki HS:n artikkeliin
http://www.hs.fi/kulttuuri/Suomi+pelk%C3%A4%C3%A4+puurakentamista/a1375246244220

Lisätietoja
Juha Toimela, hankekehitysjohtaja, SRV, 040 594 5473 Matti Mikkola, johtaja, Rakentamisen ratkaisut, Stora Enso Building and Living, 040 829 4026

Juttu julkaistu alun perin Wood City-hankkeen verkkosivuilla

www.woodcity.fi