Vieraskynä: Tältä työpäiväsi näyttäisi älytoimistossa

Vapaat parkkipaikat, omaan fiilikseen sopiva työpiste, projektin etenemisen kannalta tärkeän työkaverin sijainti. Kaiken tämän ja paljon muuta kertoo Tiedon sisäisessä startupissa kehitetty sovellus, joka on toimivasta työympäristöstä haaveilevan tietotyöläisen unelma.

Tomi Teikko, Head of Tieto Intelligent Building Offering, esittelee Tiedon uudessa pääkonttorissa Keilalahdessa kiinteistön digitalisointialustaa. Huonekaluihin, henkilökortteihin ja taloautomaatioon sijoitetut 6000 sensoria keräävät big dataa, jota käytetään hyväksi tilojen ja työn suunnittelussa. Tarkoitus on luoda tietotyöläisille mahdollisimman viihtyisä ja toimiva työympäristö.

Keilalahden-toimisto on yksi neljästä Viisas rakennus -pilottikohteesta. Alustan ja sovellusten kaupallinen jakelu on Teikon mukaan nyt alkanut, joten uuden sukupolven toimitilajohtaminen on kenen tahansa ulottuvilla.

Paikkatieto vaikuttaa tilojen suunnitteluun ja työntekijöiden käyttäytymiseen

Klo. 7:00 Toimistolle vai etänä? Tiedon kehittämä My Office -sovellus kysyy aamulla, aiotko suunnata toimistolle vai teetkö töitä muusta sijainnista. Sovellus näyttää näppärästi miltä tämän päivän parkkipaikka- ja työpistetilanne näyttää.

8:00 Jos klikkasit itsesi toimistolle, näet saapuessasi sovelluksesta vapaat työpisteet ja tiiminjäsenten sijainnin. Tiedot ovat peräisin sensoreista, joita on kiinni henkilökortissasi, huonekaluissa ja työvälineissä. Jos joku osa toimistosta on sijaintidatan mukaan toistuvasti vajaakäytössä, se kannattaa kenties suunnitella houkuttelevammaksi.

9:00 Puhelinpalaveri, pieni lepohetki tai tiukkaa keskittymistä? Viisaassa toimitilassa työpisteet on suunniteltu erilaisia käyttäjiä ja tarpeita silmällä pitäen, joten jokainen löytää tehtäväänsä ja fiilikseensä sopivan työpisteen. Oletko sinä se, jonka varpaita aina paleltaa? Älytoimistossa löytyy valinnanvaraa myös erilaisten lämpötilojen ja valaistusten suhteen.

10:22 Adhoc-palaveri? Ei hätää, sovellus kertoo tyhjät neuvottelutilat. Marssit tiimeinesi sisään, ja liikkeentunnistin rekisteröi huoneen varatuksi. Ilmanvaihto ja lämmitys säätyvät automaattisesti optimaaliseksi läsnä olevalle henkilömäärälle.

11:30. Lounaskaveria vailla? Löydät sellaisen tsekkaamalla reaaliajassa sovelluksesta, missä hyvät tyypit ovat liikkeellä. Liität profiiliisi lounasilmoituksen ja pian saat seuraa. Yksityisyydestäsi huolehditaan niin, että ruokala, kahvila, vessat ja pukuhuoneet ovat sisäpaikannuksen ulkopuolella.

12:41 Työtehtävän ja fiiliksen muutos: etsit sopivamman työpisteen. Liikkuminen on helppoa, sillä kannat mukanasi tietotyöläisen vakiovarustusta eli läppäriä, kännykkää ja laturia. Jos jotain on pakko tehdä paperilla, isket sen suoraan skanneriin ja digiarkistoon.

15:15 Kahviläikkä kokolattiamatossa. Otat siitä älypuhelimellasi kuvan ja lähetät sijaintitietosi kera viestin kiinteistön ylläpidolle. Datan ansiosta ylläpito voi hoitaa tehtävänsä älykkäämmin esimerkiksi siivoamalla harvemmin vähemmällä käytöllä olevat tilat. Säästyneen ajan ansiosta se voi tarttua nopeasti tärkeimpiin hoidettaviin asioihin.

16:00 Päivä pulkassa. Lähdössä toimistolta, kysyy sovellus ovella. Pyyhkäiset vahvistukseksi ja saat muistutuksen siitä, mihin jätit pyöräsi tai parkkasit autosi.